top of page
  • Obrázek autoraHana Kačmárová

AI – konec korektorů v Čechách?

Proč v roce 2024 nepoužívat umělou inteligenci?



Podnikáte a přemýšlíte o využití AI, abyste ušetřili čas?

Různé AI nástroje vám můžou pomoci efektivněji využít čas i vaše zdroje.

Sama používám například překladač DeppL nebo ChatGPT při tvorbě obsahu na sítě. Jako korektorku mě zaujal nástroj pro opravu pravopisu Opravidlo (něco jako Grammarly), který je zcela zdarma.


Ušetří vám práci? Pojďme se na to společně podívat.


 

Opravidlo

Vyzkoušela jsem, jak chytré opravidlo je a jak přesně dokáže chyby odhalit. Zjištění mě překvapila. Nenašlo gramatické chyby, má problémy s diakritikou a čárky umisťuje až za mezislovní mezeru. Navíc navrhne několik variant oprav, ale o té správné se už člověk musí rozhodnout sám (což může být někdy problém, a navíc je to u dlouhých textů časově náročné). V některých případech chybu pouze označí (například ve shodě přívlastku s řídícím větným členem) a je potřeba, aby člověk opravu vytvořil ručně.



Ukázka z nástroje Opravidlo pro opravu chyb.
Ukázka věty s gramatickými chybami ve skloňování.



Ukázka z nástroje Opravidlo.
Ukázka věty s pravopisnými chybami.

 

Jak vidíte, má rovněž problém s nalezením tak základní chyby, jako je koncovka podstatných jmen a shoda přísudku s podmětem.

Celkově byl proces docela zdlouhavý a jako korektorka bych větu opravila mnohem rychleji.

 

Shrnutí

Abych se vrátila k počáteční otázce. Pokud chcete ušetřit peníze a zkusit něco nového, Opravidlo vyzkoušejte, ovšem bez garance bezchybnosti. Program je stále ve vývoji a je možné, že se v budoucnu dočkáme plnohodnotného pravopisného nástroje. Jestliže je vaším hlavním cílem kvalitní text bez chyb, svěřte se do rukou profesionálního korektora. Sice to nebude zadarmo, ale text vám opraví rychleji a kvalitněji.



 

Jsem korektorka a lektorka češtiny.

Šetřím vám čas i nervy.

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page