top of page
  • Obrázek autoraHana Kačmárová

Didaktický test z češtiny

Čeká vás psaní didaktického testu z češtiny? Ať už se chystáte na přijímačky, nebo k maturitě, připravila jsem pro vás 5 tipů, díky kterým zvýšíte svou úspěšnost.



1. Seznamte se se strukturou testu


Cermat na svých stránkách zpřístupňuje starší verze didaktických testů. Vyberte si jeden a pečlivě si ho pročtěte. V každém testu se vyskytují určité typy úloh, které se neustále opakují. Základ testu z češtiny tvoří ukázky z uměleckých a neuměleckých textů, na nichž se ověřuje nejen porozumění textu, ale také různé gramatické jevy, jako jsou vedlejší věty, slovní druhy nebo mluvnické kategorie. V každém testu se také setkáte s pravopisným cvičením a rovněž s otázkou na slohové útvary a literární žánry. Navíc jsou úlohy uzavřené (vybíráte z možností a, b, c, d) i otevřené (je třeba svou odpověď napsat).


Jednotlivé testové úlohy i celé testy lze trénovat v nové aplikaci Cermatu, TAU. Aplikace sama vyhodnotí správnost odpovědi, ale neposkytne vysvětlení. Máte však možnost opravy. Výhodou je, že můžete procvičovat i typy úloh, takže pokud víte, že máte problém s pravopisem, vyberete si cvičení testující znalosti pravopisných pravidel.


Nezapomeňte si na první straně testu také přečíst, jaké pomůcky ne/můžete při přijímačkách používat.



2. Seznamte se se systémem bodování


Při prostudování struktury testu se nezapomeňte podívat i na to, kolik bodů dostanete za kterou úlohu. Důležité je to především u těch úloh, kde se vám mohou body odečítat za nesprávnou odpověď. Tyto úlohy poznáte tak, že je u nich napsáno např.: Za chybu je považováno jak neuvedení hledaného zájmena, tak zapsání jakéhokoli slova, které neodpovídá zadání. To znamená, že bod se vám odečte za napsání chybného slova, ale také za to, že například místo jednoho zájmena napíšete dvě. Tady se proto nevyplatí tipovat. U jednobodových úloh (když kupříkladu vybíráte z možností a, b, c, d) se už tipování doporučuje, protože zkrátka nemáte co ztratit.



3. Pracujte se záznamovým archem didaktického testu


Mnoho žáků udělá tu chybu, že při domácím procvičování pracuje pouze se zadáním. Když u samotné zkoušky dostanou kromě zadání i záznamový arch, nevědí, jak s ním zacházet. Pamatujte, že to, co není napsáno v záznamovém archu, jako by nebylo. Proto je důležité si nacvičit zapisování vašich odpovědí do archu, a nikoliv do testového zadání. Díky tomu značně zmenšíte pravděpodobnost, že své odpovědi zapíšete chybně (například do špatné kolonky). I to je důvod, proč po svých studentech chci, aby si na lekce tiskli záznamové archy.



4. Hlídejte si časový limit


Na test máte přesně 60 minut (někteří mohou mít prodloužený limit na základě doporučení z PPP). Mnoho z mých studentů bojuje právě s časem. Jak si vyplňování jednotlivých úkolů rozvrhnout, aby vám vyšel čas? To se odvíjí podle schopností každého studenta. Po několika zkušebních testech už víte, které úlohy vám dělají největší problém, a tak zabírají nejvíce času. Nechte si je proto až na závěr. Pokud nemůžete přijít na nějakou odpověď déle než dvě minuty, cvičení přeskočte a vraťte se k němu, když vám zbyde čas na konci. V ideálním případě byste měli test dokončit alespoň pět minut před vypršením časového limitu, abyste si mohli zkontrolovat, že jste vyplnili všechny odpovědi do záznamového archu a je vše čitelně napsáno.

Vyzkoušejte si doma napsat test s časovačem nastaveným na jednu hodinu. Uvidíte, jak rychle to uteče.



5. Pečlivě si čtěte zadání


Zdá se to jako samozřejmé, ale nejčastějším důvodem chybné odpovědi bývá to, že si studenti špatně přečtou zadání. Stačí přeskočit jedno slovo (např. vyznačte nesprávná tvrzení) a celé cvičení máte chybně. Studenti mají mnohdy problémy se při testech soustředit, jsou nervózní a ve stresu, do toho jim běží čas. Moje rada zní: Zhluboka se nadechněte a vydechněte ústy. Každé zadání si přečtěte pomalu a klidně dvakrát. Lepší ztratit 15 vteřin času, než zbytečně ztratit body.



Přemýšlíte, že byste se chtěli na přijímačky nebo maturitní zkoušku připravit s lektorem?


Nabídka lekcí češtiny Hana Kačmárová

Nabízím individuální lekce češtiny, které vycházejí z potřeb daného studenta. Naučíme se pracovat s testy (včetně záznamových archů), procvičíme si potřebné učivo a věřím, že bude i trochu zábava. Pro maturanty nabízím vyzkoušení ústní části nanečisto (rozbor uměleckého a neuměleckého textu).


Napište mi na mail: hana.kacmar@gmail.com

nebo využijte formuláře dole na stránce. Budu se těšit!



 

Hana Kačmárová –⁠ korektorka a lektorka češtiny

Šetřím vám čas i nervy.



161 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page